…in het centrum van Weert doen ze dat. Met prachtige muurschilderingen en animaties over het leven van Philips van Horne.

Weert heeft 2018 uitgeroepen tot “Philips van Horne” jaar. Hierin herdenkt de stad de gebeurtenissen zo’n 450 jaar geleden die belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van Weert én hebben geleid tot de tachtigjarige oorlog. Een van de 3 hoofdpersonen is graaf Philips van Horne. Hiernaast spelen Lamoraal van Egmond en Willem van Oranje een belangrijke rol. Het drietal verzette zich tegen de Spaanse overheersers, hetgeen Philips en Lamoraal letterlijk de kop heeft gekost. Zij zijn op 5 juni 1568 onthoofd op het grote plein van Brussel.

Om de verhalen van Philips van Horne blijvend in de stad te verankeren realiseert Hans Corstjens met stichting de Verbeelding samen met kunstenaars van stichting Getting Up diverse murals in hartje Weert. De eerste mural gemaakt door de Weerter kunstenaar Gart Smits en de Heerlense kunstenaar Martin Plag is te zien op de buitengevel van het Munttheater aan de Muntpromenade. Dit werk heeft het thema “Bourgondische Bestuurders” en laat het driemanschap Philips van Horne, Lamoraal van Egmond en Willem van Oranje zien tijdens een van hun feestelijke bijeenkomsten. De tweede Mural prijkt op de zijgevel van theater de Huiskamer aan de Wilhelminasingel te Weert. De Weerter schrijver Bas Rompa maakt bij elke mural een spannend stukje tekst met de uitleg van het thema.

Meer weten over de kracht van online videos?

Hiernaast wordt van elke mural een animatie gemaakt door de Beeldentemmers uit Budel waardoor het werk tot leven komt. Ambitie is om in totaal vier muurschilderingen te maken. De ontwerpen en gesprekken met de andere locaties zijn in een vergevorderd stadium. Bij elke mural komt een bordje met uitleg en de verwijzing naar de website:

www.muurkunstweert.nl

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Weert, het prins Bernard cultuurfonds, stichting Provisius en andere subsidieverstrekkers.

De kracht van verbeelding werkt voor iedereen.     Ook voor u?