Skip to main content

Philips van Horne vereeuwigd op muurschilderingen in centrum Weert

Door: 10 september 2018februari 26th, 2020Algemeen

Stichting de Verbeelding (opgericht door Hans Corstjens) uit Weert heeft samen met de kunstenaars van de stichting Getting Up de eerste muurschildering gerealiseerd in hartje Weert! Alle muurschilderingen samen geven uiteindelijk het centrum meer levendigheid en verbeelden het verhaal van Philips van Horne en zijn betekenis voor de regio. Naast de muurschilderingen in het centrum gaat de stichting, samen met leerlingen, mooie murals maken in de middelbare scholen van Weert.

Dit artistieke en educatieve initiatief is opgezet in het kader van het van Horne jaar in Weert. Doelstelling van het plan is om bij te dragen aan de ruimtelijke kwaliteit in Weert en het culturele DNA van de regio op een artistieke manier te verankeren in de stad. Zo wordt de geschiedenis van Weert blijvend zichtbaar op de muren van de stad. Na realisatie wil de stichting de murals tot leven laten komen in animaties om grote doelgroepen aan te spreken. De stichting ziet street-art niet alleen als een jonge, opkomende en levendige kunstvorm, maar ook als een mooi instrument voor stadsontwikkeling en een eigen identiteit. Het centrum als open galerij voor bewoners en bezoekers.

De eerste mural gemaakt door de Weerter kunstenaar Gart Smits en de Heerlense kunstenaar Martin Plag is te zien op de buitengevel van het Munttheater gezien vanaf de Muntpromenade. Deze mural heeft het thema “Bourgondische Bestuurders” en laat het driemanschap Philips van Horne, Lamoraal van Egmond en Willem van Oranje zien tijdens een van hun feestelijke bijeenkomsten. De Weerter schrijver Bas Rompa maakt bij elke mural een spannend stukje tekst met de uitleg van het thema. Ambitie is om dit jaar nog drie muurschilderingen te maken. De ontwerpen en gesprekken met de andere locaties zijn in een vergevorderd stadium.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de tenderregeling van de gemeente Weert die zeer enthousiast was over het ingediende plan.